Dneska jsem klasicky brouzdal webem a narazil jsem na uplne naprosto uzasnej programek pro notebooky,
Notebook hardware control Mam notebooka od Aceru a ten se dodava s nejakym Acer Powermanagement ... funguje, ale oproti nhc toho umi velice malo. Acerovsky ePm napriklad umoznuje menit frekvenci procesoru, ale to pouze tak, ze kliknete jestli chcete low/med/high/max a tim to hasne ... takze kdyz nejaka app chce vic procesoru nez aktualni clock umoznuje, tak se bude kousat a musite pridavat rucne. Oproti tomu nhc umi
dynamickou zmenu frekvence - tzn. ze urcite dolni a horni hranici vyuziti procaku a kdyz tam aktualni usage nezapada tak preradi na jinou rychlost. Krome toho umi i throttling - tj. ze vklada do procaku prazdny cykly a ten muze bezet az s ekvivalentem 75 MHz - kdyz chcete fakt max. zivotnost baterek, prakticky je to k nicemu. Dal umi taky snizovat spolecne s nasobicema i napajeci napeti procesoru, takze dalsi setreni baterek. Dost dobre je to videt u StepManie ... nejdriv je idle a jede na minimalnich 600 MHz, pri loadingu trochu prida (asi na 800), pak je to celou dobu zase na minimu. Po dohrani songu jsem mel vzdycky tak 5s lag na baterky - ted uz ne, na chvilku to hodi na maximum a pak zase zpatky, takze je to fakt turbo. Nema cenu se dal rozplyvat ... proste try it
(jediny, co neumi a kvuli cemu si musim nechat ten acerovskej je vypinani/zapinani sitovek atd ... ale vubec to neni problem, koexistovat umi v klidu)